Op zaterdag 11 mei 2013 staat molen De Nijverheid in Stramproy in de schijnwerpers. Het gouden huwelijksfeest van molenaar Jac Nijs is voor de molenaars uit Stramproy, Tungelroy en Weert aanleiding om de Nijsmolen “in de mooi” te gaan zetten.
Diverse molenaars komen op zaterdag ‘s morgens de Molen van Nijs op een speciale, traditionele, manier versieren ter ere van het gouden bruidspaar.
Het vanwege een gouden huwelijksfeest van de molenaar versieren van een molen is een uitzonderlijke gebeurtenis. Daarom nodigt de molenstichting belangstellenden uit deze arbeidsintensieve klus van dichtbij te komen volgen. Het publiek krijgt daarbij tijdens het werk vakkundige uitleg over het versieren van deze molen die op de hoek van de Veldstraat en de Sint Jozefstraat in Stramproy staat. Het karwei begint al ’s morgens om een uur of negen. In de molen is bovendien een leuke fototentoonstelling te bekijken van andere versierde molens zoals die door de jaren heen in Nederland ‘in de mooi’ werden gezet. Duidelijk valt daarbij op dat ook bij het versieren van molens grote regionale verschillen bestaan. De andere Weerter windmolens blijven 11 mei gesloteZaterdag 11 mei stond molen De Nijverheid in de schijnwerpers voor het gouden huwelijksfeest van molenaar Jac Nijs. De molen was op een speciale, traditionele manier versiert ter ere van het gouden bruidspaar. Tijdens feestelijke gebeurtenissen in het dorp, bij een groot feest binnen de familie van de molenaar of op de verjaardag van de koningin versieren molenaars hun molen en plaatsen de molen in feeststand.
Maar wat betekent deze molentaal eigenlijk?
De molentaal in Zuidoost-Nederland wijkt af ten opzichte van de meeste andere delen van het land. Deze traditie dreigt verloren te gaan en verdrongen te worden door de “Hollandse” standen
Om deze weer onder de aandacht te brengen zullen hier de standen worden uitgelegd. |