De Krikke en Stokers werkgroep
Wanneer in een Bakkes gebakken gaat worden moet er eerst vuur zijn. Daarvoor is hout nodig, takkenbossen dus of te wel in het dialect ‘krikke’, in Weert ‘mutterte’.
Tweede helft 2015 zijn we met een stuk of tien mensen uit de buurt aan de slag gegaan om dit hout te verzamelen, deze krikke te maken. Met best veel inspanning en met hulp van mensen uit Stramproy (die dat hout hadden) zijn we er in geslaagd zo’n 300 krikke te maken. Achter het Bakkes is hiermee een flinke berm gemaakt een zogeheten Krikkeberm.
Daar kan het hout drogen. En droog hout zorgt weer voor een mooi vuur. Bijna alle houtsoorten zijn bruikbaar,liefst geen sparsoorten of echt hard hout.
Om goed te kunnen bakken is voor de diverse producten zoals vlaai, brood en knapkoek een juiste temperatuur nodig: elk product heeft ook weer een andere temperatuur.
Daarvoor moeten de stokers – en dat zijn grotendeels dezelfde personen als de krikke-makers – zorgen. Dat gaat niet van zelf.
Ze hebben allemaal driemaal bij een andere bakoven ‘stage’ gelopen om het spel af te kijken. Toch zal men door het doen ons Bakkes moeten leren kennen. Immers alle bakovens hebben zo hun eigen wetten. Al doende leert men dus.
Bij dit alles is een nauwe samenwerking met de bakkers van groot belang. Samen immers zorgen zij voor perfecte producten.