logo-molenbuurt-grotere-rand-01De Spiêsgroep

Een vlaai is pas een vlaai als deze ook voorzien is van één of meerdere soorten spijzen (in het dialect ‘spiês’ genoemd). Maar hoe kom je daaraan? Kopen kan, je kan tegenwoordig immers alles kopen. Maar geheel in stijl met vroeger zorgen we daar bij ’t Bakkes zelf voor. Daarvoor hebben we een heuse ‘spiêsgroep’ in het leven geroepen. Dat zijn mensen die er dus voor zorgen dat er het gehele jaar door voldoende ‘spiês’ aanwezig is, ook ’s winters.

’s Zomers is dit niet zo’n probleem, fruitsoorten immers genoeg. Om ook ’s winters voldoende te hebben, is een ander kunstje. Daarvoor dient het zomerse fruit of te wel ingemaakt (ingeweckt: weck is de naam van de Duitse bedenker van de welbekende en zogeheten weckflessen) of te wel ingevroren te worden. Als er gebakken kan worden, dient dit fruit eerst zover behandeld te worden dat het als ‘spiês’ geschikt is. Dan op de vlaaibodem en hup de oven in.

Hoe komt de ‘spiêsgroep’ aan het fruit? Daarvoor kan men gelukkig terug vallen op mensen in Stramproy die fruit over hebben. Graag maakt men in deze ook gebruik van het fruit van hoogstamfruitbomen. Met name de provincie en ook gemeentes zetten steeds meer in op de aanplant van dit hoogstamfruit. Zo herleven ook in deze zin vroegere tijden.

Mooi om te melden is ook nog dat onze oproep voor ouderwetse weckglazen en dito spullen als ook voor een diepvrieskist veel opgeleverd heeft: mooi om mee te maken dat ’t Bakkes bij zoveel mensen in Stramproy leeft.

20161106-tuin-512_dsc_0920